Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

hoe en wie zitten er allemaal in de vrijmetselarij

  • m.p. mark

    Is er een schema( ik heb wel al een trap met alle rangen)met wie de rang bekleed op de trap, en wie uit onze regering/koningshuis zitten er bij de vrijmetselarij.

    En wereld wijd wie is er de leiding gevende de Soeverei n GrootInspecteur-generaal

    Wie kan mij hier op antwoorden???

  • Vrijmetselaar

    Er is geen wereldwijde Soeverei GrootInspecteur-generaal zoals u dat noemt. Elk land heeft zijn eigen grootmacht en is is zelfstandig. Van het koningshuis ie er momenteel niemand lid.

  • Bob Vandenbosch

    Interessante vraag, maar die zal niet door een Vrijmetselaar beantwoord worden. Men kan en mag nl wel van zichzelf verklaren dat men Vrijmetselaar is, maar kan en mag dat nimmer doen van andere mensen. Die houden zich aan dezelfde regel. Een uitzondering kan worden gemaakt voor overledenen, zoals Br:. Mozart, Br:. Burns, Br. Goethe, Br:. Drees, etc. “De mortuis nil nisi bene” immers? En Vrijmetselarij is toch een geestelijk “Doe het Zelf?” met als leidend principe “Ken U Zelve” of, zoals de oude Grieken zeiden: “Gnothi se auton”. Wat u kunt doen, m.p. mark, is mensen waarvan u vermoedt dat zij Vrijmetselaar zijn, de hamvraag te stellen. Maar kijk eens op sites zoals http://www.nggv-logeamsterdam.nl/ of http://www.vrijmetselarij.nl/ . Succes!

  • Marco

    Helemaal geen interessante vraag. Waarom wil je dat weten ? Als je je enigszins verdiept in de vrijmetselarij zul je tot de conclusie komen dat je dat pas weet wanneer je ingewijd bent.

    Beetje flauw antwoord. Natuurlijk begrijp ik wel dat je daar nieuwsgierig naar bent. Maar feitelijk maakt het niet zoveel uit wie je daar tegenkomt. Hoe groter de verscheidenheid, des te

    meer gereedschap er is om je ruwe steen mee te bewerken………………….

  • bob.bakker

    Bob vandenbosch heeft gelijk en ongelijk. De Mac. Orde Mizraim heeft wel een wereld leider. Een 99o broeder. En belg uit de Ardennen.

    Nu zullen veel Vrijmetselaren stellen dat dat geen vrijmetselarij is en ze hebben gelijk, net zoveel als de G.O obedienties die stellen dat de gemengde vrijmetselarij geen echte vrijmetselarij is.

    Als die verketteringen en zoeken naar de enige en grote waarheid toont aan dat die weg een doodlopende is.

    Ooit wilde een Belgische Grootmeester dat het mogelijk moest zijn als Grootmeester politieke standpunten in te nemen. Meteen uit de mac.kerk van de erkende Masc/ vrijmetselarij ge-excommuniceerd en eruit gegooid!

    Het zou een ieder werkelijk vrij moeten staan om zelf een invulling te geven. Of de VM een werkelijk dialoog club is, een esoterische of mystieke, hangt af van de achtergrond. Is het een Obedientie opgericht door de Vrijdenkers of door de Vrijkatholieke kerk of haar voorgangers.

    Het algemene standpunt van vrijemensen zou moeten inhouden vrij zonder vooroordeel! In de beschermde omgeving van de Loge zoeken naar je eigen nieuwe invulling van normen en waarden d.m.v. Bouwstukken. PUNT.

    Een begin punt van alle problemen tekende zich al af in den beginne. De groot Loge in Londen wilde de macht over de erkende Loges en in Manchester zat een club die hardop vroeg “oh ja en waarom dan wel” Die daarom prompt niet meer werden erkend en voortaan maar als Odd Fellows verder gingen. Wat daar later in Amerika van werd gebakken laat ik nu even terzijde.

    Bij de latere Gemende Orde Le Droit Humain was oorspronkelijk alleen de eerste 3 graden met later de optie om wereldwijd deel te nemen aan de “hogere” graden die hun kernpunt in Parijs vinden. In 1920 werd daarna bepaald, ONDER DRUK VAN DE THEOSOFEN, dat die 33o in Parijs voortaan de top van de gehele Orde zou zijn, wat strijdig is met het algemene Masc. uitgangspunt dat er 3 graden zijn en daarnaast vele zij graden.

    De organisatie macht is dus bij de ene organisatie anders dan de andere. Morele macht is er niet!! Allen beweren dat zij de enig echte zijn en allen beweren dat er een wereldwijde Broederschap van Vrijmetselaren bestaat, die echter alleen uit hun leden bestaat.

    Los er tussendoor zijn ar altijd al losse Loges en groepen Loges geweest die plaatselijk landelijk en soms wat groter. Die zochten met wisselend succes een verbond zoals Clipsas. Maar dat is wereldwijd niet het enige verbond.

    Tot zover een beetje historie

    Br Bob Bakker

  • teeuw usmany

    Welke leden van het koningshuis zitten in de vrijmetselarij?

  • Frans

    Een antwoord uit een omgevallen boekenkast. Waarheden die allen testament niet kloppen. Verkettering en vrijmetselarij: een contradictie. Er zijn richtingen en er zijn er velen die contacten onderhouden dwars door richtingen heen omdat de basis gelijk is.