Recentelijk werd de OVN opgericht, een nieuwe stichting ter bevordering van wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de vrijmetselarij in Nederland.

De OVN is van mening dat het beschikbaar stellen van onderzoeksbeurzen een goed middel is om de vrijmetselarij binnen de academische wereld op een positieve manier onder de aandacht te brengen. In vrijmetselarij geïnteresseerde studenten en wetenschappers worden vaak ontmoedigd door het ontbreken van financiering voor hun onderzoek. Noch universiteiten, noch maçonnieke organisaties voeren op dit punt een actief beleid of bieden met regelmaat onderzoeksbeurzen aan. De OVN wil daarin uitkomst brengen.

Ook al krijgt vrijmetselarij steeds meer belangstelling van wetenschappers (mede als gevolg van het instellen van leerstoelen op het vakgebied in binnen- en buitenland, en het steeds toegankelijker worden van bronnenmateriaal en studiecollecties), toch zijn ook in academische kringen nog niet alle vooroordelen over de vrijmetselarij verdwenen. Een fonds dat niet verbonden is met een maçonnieke organisatie en een academische beoordelingsprocedure toepast voor aanvragen, bevestigt de objectieve wetenschappelijke benadering en neemt eventuele vooroordelen weg. Daarom heeft de OVN hiervoor gekozen.

Beangstellenden kunnen meer informatie over de OVN opvragen bij de secretaris van de stichting via het volgende emailadres: stichtingovn@yahoo.com