UITGEKOMEN IN JUNI 2002 en van harte aanbevolen:
'Verbeelding van het onzichtbare' door Prof. Dr. A. van de Sande.
Rede, in verkorte vorm uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar ‘Vrijmetselarij als geestesstroming en sociaal-cultureel Europees verschijnsel’, in de faculteit der Godgeleerdheid aan de Universiteit Leiden, gehouden op 25 januari 2002.
Vrijmetselarij is nu al driehonderd jaar een inspiratiebron voor denkers, doeners, dichters, dokters, dominees en duizend anderen die zich in een Loge hebben laten inwijden. Het kan niet anders of dit heeft ook zijn sporen nagelaten in ons culturele erfgoed. In de collectieve herinnering blijven vrijmetselaars zelf echter nagenoeg buiten beeld. Dat ze niet uit de geschiedenis vallen weg te denken, komt vooral omdat er over hen in de loop der tijden zoveel sensationele verhalen in omloop zijn gekomen.
Onderzoek over de beeldvorming over de vrijmetselarij is niet alleen nagaan hoe vrijmetselaars zichzelf wensten te zien of gezien wilden worden, maar ook hoe ze door anderen werden bekeken. De afgelopen drie eeuwen lijken openheid en beslotenheid daarbij om beurten een rol te hebben gespeeld.
Dat buitenstaanders het onzichtbare anders verbeeld hebben dan ingewijden, spreekt welhaast vanzelf. Antimodernistische vijandbeelden en sophisticated zelfbeelden prikkelen de nieuwsgierigheid. Wat maken ze ‘zichtbaar’?
Op die vraag wordt in deze cultuurhistorische verkenning nader ingegaan.
ISBN 90-72032-09-8 / uitg. 2002
Euro 9,95, incl. BTW, excl. verzendkosten
Een uitgave van de Maçonnieke Stichting 'Fama Fraternitatis